:: Duygusuz.com - Dostluk ve Arkadaşlık Sitesi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İftira ve gıybet
Hasretiim
#1
İftira atanın ve iftiraya uğrayanın iftira nedeniyle uğradığı kayıpları özetler misiniz? İftira günahından nasıl arınılır?”
Hiçbir Müslüman iftira edilmeyi hak etmemiştir. İftira atmak düpedüz yalancılıktırvirgs.gif büyük günahlardandır ve haramdır. İftira atanın uğradığı kayıpları özetlersek:
1- İftiracı iftirası sebebiyle haram işlemiştir. Günahkâr olmuştur.
2- Müslümanlar arasında Allah’ın görmek istediği uhuvvetivirgs.gif sevgiyivirgs.gif muhabbetivirgs.gif saygıyıvirgs.gif güvenivirgs.gif huzuruvirgs.gif neşeyi ve barışı bozarakvirgs.gif şeytana habis ve iğrenç işinde kolaylık sağlamıştır.
3- Kendisini Allah’ın rıza dairesinden uzaklaştırmışvirgs.gif Allah’ın lânetine yaklaştırmıştır.
4- Yalan söylemiştir. Tarafları aldatmıştır. Yalanı ortaya çıktığında kendisi insanlara mahcup olmaktan kurtulamayacaktır.
5- İftira attığı kişiyle helâlleşmezse cezasını mutlaka görecektir. Dünyada bir gün kendisi de attığı iftira kadar şeni’ bir iftiraya mahkûm olur. Âhirette de Allah’ın sorgusuna ve cezasına mahkûm olur.
Cenâb-ı Hak buyuruyor ki: “Kötülüğü aklından bile geçirmeyen iffetli mü’min kadınlara iftirâ edenlervirgs.gif muhakkak kivirgs.gif dünyada davirgs.gif âhirette de lânetlenmişlerdir. Onlar için pek büyük bir azap da vardır. O gün onların dillerivirgs.gif elleri ve ayakları onların işlediklerini anlatıp aleyhlerinde şahitlik edeceklerdir. Allah hak ettikleri cezayı o gün onlara tamam olarak verecek; onlar davirgs.gif Allah’ın apaçık hak olduğunu ve hak ve adaletle hükmettiğini bileceklerdir.”1 Devam eden âyette ise: “O temiz kadın ve erkeklervirgs.gif iftiracıların yakıştırdıkları şeyden uzaktır. Onlar için günahlarından bağışlanma ve Cennette bol rızk vardır”2 buyrulmuştur.
İftiraya uğrayan kişinin uğradığı kayıplara gelince:
1- İftiraya uğrayan kişinin Allah nezdinde kaybı yoktur. Bilâkis kazancı vardır. Cenâb-ı Hak: “Böyle imtihanlar sizin sevaba erişmeniz için birer vesile teşkil eder”3 buyurmuştur. Meselâ iftiraya uğradığı halde sabredervirgs.gif kardeşlik hukukunuvirgs.gif uhuvveti ve toplum huzurunu bozucu taşkınlıklardan kendini alıkoyar ve iftira atmaktan davirgs.gif iftiraya uğramaktan da Allah’a sığınırsa sevabını katlamış olur.
Ayrıca iftira atan kişiyevirgs.gif günahının birçoğunu da yüklemiştir. Halk arasında iftira fiili bu açıdan “günah alma” olarak bilinir ve bu doğrudur. İftiraya uğrayan kişi eğer suçsuz isevirgs.gif mahşerde Allah’ın adaleti gereği ya iftiracının sevaplarından alırvirgs.gif ya da eğer iftiracının sevabı kalmamışsa kendi günahlarını ona yükler. Peygamber Efendimiz (asm) mahşerde böyle kaybeden kişileri “gerçek müflis” olarak nitelemiştir.4
2- İftiraya uğrayan kişivirgs.gif insanlar nezdinde durum açıklığa kavuşuncaya kadar suçlanabilir. Fakat bu süreci Allah’a sığınarak geçirir ve hiç kimseye ne eliylevirgs.gif ne diliyle zarar vermez isevirgs.gif Allah nezdinde kazanan yine kendisi olur. Hazret-i Âişe Validemiz (ra) iftiraya uğradığındavirgs.gif gerek Hazret-i Âişe (ra)virgs.gif gerekse Sevgili Peygamberimiz (asm) sadece Allah’a sığındılarvirgs.gif hiç kimseye dil uzatmadılar.5
İftiranın izalesivirgs.gif telâfisivirgs.gif tövbesi var elbet. Tövbesi olduğuna görevirgs.gif iftira günahından arınmak da mümkün demektir. Kısaca özetlemek gerekirse:
1- İftira attığın aynı kişilerin yanındavirgs.gif iftiraya uğrayan kişiyi tebrie etmekvirgs.gif yani günahsız ve masum olduğunu ilân etmekvirgs.gif
2- İftira ile kişilere maddî zarar verilmişse bunu tazmin etmekvirgs.gif yani ödemekvirgs.gif
3- İftiraya uğrayan kişi ile helâlleşmekvirgs.gif
4- İftira günahından dolayı Allah’a tövbe etmek ve bir daha hiç kimseye iftira atmamak.
***
Hatice Hanım: “Gıybet ve iftira arasındaki farklar nelerdir?”
Gıybetvirgs.gif bir Müslümanı yaptığı bir hatadan dolayıvirgs.gif kendisi hoşlanmayacak şekildevirgs.gif kendisinin bulunmadığı bir ortamda kınamak ve eleştirmektir.6 Gıybette yalan ve iftira yoktur. Gıybette söylenen söz doğrudur. Ama söylenen sözle Müslüman gıyaben kınanmıştır. Burada haram olan yalan söylemek değilvirgs.gif Müslümanı gıyaben kınamaktırvirgs.gif kendisi bulunmadığı yerde kendisini eleştirmektir. Yasaklanan şey budur.
Eğer söylenen söz yalan ise bu gıybet değilvirgs.gif iftira olur.
Demek oluyor kivirgs.gif bir Müslüman’ın gıyabında sadece iyiliklerivirgs.gif güzelliklerivirgs.gif iyi davranışları ve iyi sıfatları konuşulacaktır. Kötülüklerivirgs.gif kötü yanlarıvirgs.gif kötü sıfatlarıvirgs.gif günahlarıvirgs.gif hatalarıvirgs.gif ister yapmış olsunvirgs.gif ister yapmamış olsunvirgs.gif ister zan olsunvirgs.gif ister iftira olsun konuşulmayacaktır. Çünkü haramdır!

Dipnotlar: 1- Nûr Sûresi: 23-25; 2- Nûr Sûresi: 26; 3- Nûr Sûresi: 11; 4- Riyâzü’s-Sâlihînvirgs.gif s. 195; 5- Buhârîvirgs.gif 8/1151; 6- Mektûbâtvirgs.gif s. 267
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  'Gıybet .. ÐŽeşaren 2 551 02-13-2011, Saat: 01:24 AM
Son Yorum: PCKoPaT
  Iftira DeRiN_SeSsİzLiK 0 382 01-23-2009, Saat: 02:38 PM
Son Yorum: DeRiN_SeSsİzLiK
  Gıybet ve kul hakkı casus021 0 588 09-21-2008, Saat: 07:38 PM
Son Yorum: casus021
  gıybet etmek.... TutkuM 4 476 01-13-2008, Saat: 01:35 AM
Son Yorum: TutkuM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
  Tarih: 12-03-2024, 09:52 PM