Fesleğenli Fasulye Salatası
Malzemeler:
biber
kekik
et suyu
fesleğen
karabiber
150 gr fasulye
150 gr bezelye
1 adet domates
yarım diş sarmısak
1 çorba kaşığı süt
1 adet defne yaprağı
1.5 çay kaşığı zeytinyağ
75 gr makarna, haşlanmış
tuz
Yapılışı:
Fasulyeleri ayıklayın, yıkayıp haşlayın. Bezelyeleri temizleyin, biber, kekik ve defne yaprağıyla kapalı bir kapta 5-6 dakika pişirin. Bu sırada doğranmış fesleğeni biber, yarım çay kaşığı yağ, peynir, tuz ve dövülmüş sarımsakla karıştırın. Domatesi sekize doğrayıp, makarnayla beraber bir dakika fasulye kabında ısıtın. Bir kaba koyun, kalan yağı karıştırarak ilave edinn ve hazırladığınız fesleğen kremasıyla tabağın ortasını süsleyip, servis yapın
Göçmen Salatası
Malzemeler:
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy taze kırmızı biber
2 adet orta boy domates
2 diş sarmısak
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri ocakta yada fırında közleyin. Domateslerin kabuklarını soyun. Sarmısakları rendeleyin. Patlıcanları, biberleri ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Yağı ve tuzu katarak harman yapın. Soğuk servis yapın.
Harsıl
Malzemeler:
1demet pazı
1 kilo taze yoğurt
5-6 tane taze soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı pul biber
1 çay kaşığı dövülmüş kişniş
1 çay kaşığı reyhan
2 diş dövülmüş sarımsak
1 tane haşlanmış yumurta
Yapılışı:
Pazıyı az suda haşlayın. Soğuyunca malzemenin kalanıyla birlikte mutfak robotunda iyice karıştırın. Karışımı uzun borcama koyun ve haşlanmış yumurtaları üstüne süs olarak koyun.
Havuç Salatası
Malzemeler:
4 su bardağı rende havuç
3 su bardağı süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
tuz
karabiber
Yapılışı:
Havucu teflon tavada öldürene kadar pişirin. Soğuduktan sonra sarmısaklı yoğurdu, tuzu, karabiberi ekleyin.
Humus - II
Malzemeler:
250 gr nohut
250 gr tahin
4 diş sarmısak
2 limonun suyu
1 demet maydanoz
4 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı sumak
2 çorba kaşığı margarin
1/2 çay kaşığı acı kırmızıbiber
4 kahve kaşığı tuz
6 Kişilik
Yapılışı:
Bir gece evvelden ıslattığınız nohudu haşlayın. Piştikten sonra kabuklarını ayıklayın ve havanda iyice dövüp, bir tabağa koyun. Havanda dövdüğünüz sarmısakları, limon suyu, 2 çay kaşığı kimyon ve tuzla birlikte tahine ilave edip, iyice karıştırın. Bu karışıma ezilmiş nohut ve 1/2 su bardağı su ilave edin. Koyu bir kıvam tutuncaya dek iyice karıştırmaya devam edin. Karışımı tabaklara yayarak birer parmak kalınlığında dökün. Üzerine kimyon, kıyılmış maydanoz ve sumak serpiştirin. Yağ ve kırmızıbiberi bir tavada iyice kızdırıp, üzerine dökün ve servis yapın.
Makarna salatası ;
Gereçler:
250 gr makarna
2-3 kaşık yogurt
2-3 kaşık mayonez
1 bardak haşlanmış bezelye
1 bardak haşlanmış havuc
2 salatalık
2 salatalık turşusu
½ limon suyu
2-3 diş sarmisak
Tuz, nane
Yapılışı:
Makarnayı haşlayın. Suyunu süzüp üzerine sıcak su dökün.Bir kasenin içinde yogurt,mayonez,sarmisak,limon suyu ve naneyi karişırın. Bunu makarnalarin üzerine ekleyin. Salatalık, salatalık turşusu ve havucu küçük küçük dogra, ve makarnaya ekle. bezelyeleri de ekle. Hepsini kariştir.
Prenses Salatasi
Malzemeler:
- 3 adet havuç,
- 1 adet yeşil elma,
- 3 yemek kaşığı yoğurt,
- 2 yemek kaşığı mayonez,
- 1 diş sarmısak,
- 1 çay bardağı fındak veya ceviz,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber,
- 6-7 adet kornişon turşu.
Yapılışı:
Havuçları kazıyıp rendeleyin. Elmayı soyup rendeleyin. Yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, iri dövülmüş fındık veya ceviz ilave edip karıştırın. Kornişon turşuları ince doğrayıp karışıma ilave edin. Karıştırıp, servis tabağına koyun. Yağ ve kırmızı pulbiberi kızdırıp, salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.
Çoban Salatası
Malzemeler
- 2 adet iri sert domates
- 1 adet küçük soğan
- 3-4 adet yeşil biber
- 2 adet salatalık
- Yarım demet maydanoz
- Zeytinyağı, limon ,tuz
Hazırlanışı
1. Soğanın kabuklarını soyup, yıkayıp yarım cm. kalınlıkta yarım halkalara doğrayın.
2. İçerisine biraz tuz koyup, hafifçe oğup, diriliğini ve acılığını giderin.
3. Soğuk suyla yıkayıp salata tabağına koyun. Domatesleri yıkayıp , istediğiniz büyüklükte kuşbaşı doğrayıp, soğanların üzerine koyun.
4. Salataları yıkayıp, kabuklarını soyup, yarım veya çeyrek dairelere istediğiniz incelikte kesip, salata tabağına koyun.
5. Biberleri yıkayıp orta incelikte kıyın; salata tabağına koyun. Maydanozu incecik doğrayıp, salata tabağına ilave edin.
6. Salata tabağındaki karışıma azıcık tuz koyup, hepsini karıştırın. Üzerlerini düzeltip, limonlu sosu döküp, servis yapın.
Marul Turp ve Havuç Rendesi Salatası
Malzemeler
- 1 adet orta büyüklükte beyaz turp
- 1 adet küçük marul
- 1 adet orta büyüklükte havuç
- 5-6 adet zeytin
- 1 demet maydanoz
- Zeytinyağı, limon, tuz
Hazırlanışı
1. Turpun kabukların soyup , yıkayıp , rendenin iri deliğinden geçirerek rendeleyin.
2. Havucun kabuklarını kazıyıp, aynı büyüklükteki rendeden geçirin.
3. Marulun fena yapraklarını ayıklayıp, yaprak yaprak 5-6 defa yıkayıp oldukça iri doğrayın.
4. Salata tabaklarına renk uyumuna dikkat ederek, küme küme veya sıra sıra turp rendesi , havuç rendesi ve doğranmış marulu koyup , zevkinize göre düzeltin.
5. Üzerlerini maydanoz dalı, zeytin ile süsleyiniz. Zevkinize göre, başka şeyler de eklenebilir.
6. Limonlu sosu hazırlayıp , servisten hemen önce hepsinin üzerlerine gelecek şekilde döküp, servis yapın.
Ançuezli salata..afiyet olsun...
Malzemeler:
2 su bardağı Pirinç
Konserve edilmiş 3 adet ançuez
1 adet kuru soğan
4 adet haşlanmış ve doğranmış lahana yaprağı
1 kaşık sulandırılmış hardal
1 çorba kaşığı soya yağı
Sirke, pul biber ve tuz
Yapılışı:
Pirinci diriliği kaybolmayacak şekilde haşlayın. Haşladıktan sonra bol suyla yıkayıp süzün. Önceden fırında pişirmiş olduğunuz soğanı kat kat parçalara ayırın. Bir kabın içinde soğan, pirinç, doğranmış lahana yaprağı, soya yağı, sirke ve tuzunu karıştırıp iyice harmanlayın. Bu karışımı içlerini oymuş olduğunuz ançuezlerin orta kısmına alıp üzerini pul biber ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.