Botanik Bahçe
Tür : Salatalar
Mutfak : Klasik Tanımlar
Servis : 6 kişi
MALZEMESİ
8 dilim tavuk jambon
2 adet salatalık
10 adet çeri domates
6 yemek kaşığı mısır
1 adet göbek salata
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
TARİF
Göbek salatayı doğrayıp yıkayın. Suyunu süzmek için önce süzgeçte, sonra kağıt havlu üzerinde bekletin.
Salatalıkları halka şeklinde doğrayın. Büyük bir salata tabağının kenarlarına döşeyin. Çeri domatesleri de aynı şekilde dizin. Ortasına göbek salata ve dereotunu koyun. Salatanın ortasına uzunlamasına kestiğiniz jambonları yerleştirip mısır serpiştirin. Ayrı bir kapta nar ekşisi, zeytinyağ, limon suyu ve tuzu çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üstüne döküp servis yapın.
Pancar Salatası
Tür : Salatalar
Mutfak : Klasik Tanımlar
Hazırlama süresi : 35dk
Servis : 6 kişi
MALZEMESİ
4 adet pancar
8 adet taze soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sirke
3 adet sarmısak
1 adet kesme şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
TARİF
Pancarların kabuğunu elma soyar gibi soyun. Uzunlamasına kesip yıkayın. Üstünü kapatacak kadar su koyun. Sirke, kesme şeker ve tuz atıp pişirin.
Dereotu, maydanoz ve soğanları ince ince doğrayın, sarmısağı dövün. Malzemelerin hepsini bir kaba alın. Pancarları ilave edip zeytinyağ ekleyin. İsterseniz limon suyu ilave edip servis yapabilirsiniz.
Kereviz Salatası
Tür : Salatalar
Mutfak : Klasik Tanımlar
Hazırlama süresi : 10dk
Servis : 6 kişi
MALZEMESİ
4 adet kereviz
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
Kereviz yaprakları
SOSUN MALZEMESİ
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz
TARİF
Kerevizlerin kabuğunu soyup, yıkayın ve kararmamaları için limonla ovun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bu arada kereviz yapraklarını da iyice yıkayıp, kıyın. Mayonezle yoğurdu karıştırın. Rendelenmiş kerevizi karabiberle birlikte bu karışıma iyice bulayın ve servis tabağına alın. Kıyılmış kereviz yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.
SOSUN TARİFİ
Limon suyu, yoğurt ve mayonezi bir kapta çırpıp tuz ilave edin
Yoğurt soslu patates salatası
Malzemeler: 1 kg patates, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 yemek kaşığı tereyağı, yeteri kadar tuz.
Sosu: 1 su bardağı yoğurt (çok sulu olmayan), 1 diş sarımsak, 1-2 tatlı kaşığı pul biber, kuru nane, maydanoz vb.
Hazırlanışı: Patatesleri kabuğunu soyup haşlayın. Sıcakken püre haline getirin. Tereyağı, kaşar ve tuzu ilave edip elinizle iyice yoğurun. Sonra şekil verip ortalarına yoğurt sosundan koyun. Kırmızı biber, nane ve maydanozla süsleyin
KRALİÇE SALATASI
Malzemeler:
- 2 orta boy kereviz,
- 2 adet tavuk bonfile,
- 4 yemek kaşığı yoğurt,
- 6 yemek kaşığı mayonez,
- 2 diş sarmısak,
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz,
- 1 yemek kaşığı ketçap,
- 1 çay kaşığı tuz.
Yapılışı:
Tavuk bonfileyi az su ile haşlayın. Soğutup küçük parçalara ayırın. Çukur bir kapta yoğurt, mayonez, ketçap, tuz ve dövülmüş sarmısağı iyice karıştırın. Kerevizi soyup hemen rendeleyin. Karışıma ilave edin. Kıyılmış cevizi, tavukları salataya ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerini turşu, yeşil zeytin ile süsleyip servis yapın.
PRENSES SALATASI
Malzemeler:
- 3 adet havuç,
- 1 adet yeşil elma,
- 3 yemek kaşığı yoğurt,
- 2 yemek kaşığı mayonez,
- 1 diş sarmısak,
- 1 çay bardağı fındak veya ceviz,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber,
- 6-7 adet kornişon turşu.
Yapılışı:
Havuçları kazıyıp rendeleyin. Elmayı soyup rendeleyin. Yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, iri dövülmüş fındık veya ceviz ilave edip karıştırın. Kornişon turşuları ince doğrayıp karışıma ilave edin. Karıştırıp, servis tabağına koyun. Yağ ve kırmızı pulbiberi kızdırıp, salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.
Afiyet olsun.
TAVUKLU MAKARNA SALATASI
Malzemeler:
- 1 su bardağı makarna,
- 1 su bardağı havuç rendesi,
- 1 su bardağı haşlanmış mısır,
- 1 su bardağı mayonez,
- 3-4 diş sarmısak,
- 6-7 yemek kaşığı bezelye konservesi,
- 1/2 demet dereotu,
- 1 adet tavuk bonfile,
- Tuz.
Yapılışı:
Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Soğumaya bırakın. Tavuğu az su ile haşlayıp, minik parçalara bölün. Mayonezden 3 yemek kaşığı süslemek için ayırın. Kalanını bir kaseye alın. İçine dövülmüş sarmısak, rende havuç, mısır, kıyılmış dereotu, tavuk, bezelye ekleyip karıştırın. Soğuyan makarnaları ilave edin. Karıştırıp servis tabağına alın. Üzerini süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
SALATA PASTASI
Malzemeler:
- 1 kg patates,
- 2 adet havuç,
- ½ demet maydanoz,
- ½ demet yeşil soğan,
- 2 limon suyu,
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 8-10 adet dilimlenmiş siyah zeytin,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 6-7 dilim salam.
Yapılışı:
Patatesleri kabukları ile haşlayın. Haşlama suyuna 1 yemek kaşığı tuzot ilave edin. Zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırın. Patatesleri soyup rendeleyin. Havuçları haşlayıp püre haline getirin. Maydanoz ve yeşil soğanı ince kıyın. Patates püresini 3 eşit parçaya ayırın. Bir parçasına havuç püresini karıştırıp zeytinyağlı sostan katın. Diğer yarısına kıyılmış soğan, salam ve maydanozu ilave edin. Kalan patateslere zeytin dilimlerini ilave edip her 3 malzemeyi iyice karıştırın. Bir kalıba şeffaf folyo serin. Önce havuçlu, sonra soğanlı, en üste zeytinli püreyi iyice bastırarak yayın. Üzerini kenardan sarkan folyolarla kapatın. Buzdolabında dinlendirip dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
Salad Nisuaz
Mutfak : İtalyan
MALZEMESİ
4 adet orta boy domates (soyulmuş ve dörde bölünmüş)
250 gr. uzun yeşil fasulye (5 cm. uzunlukta kesilmiş ve haşlanmış)
1 küçük yeşil biber (çok ince kıyılmış)
1 adet büyük boy kuru soğan (halka halka doğranmış)
1 adet marul veya kıvırcık salata (iri parçalar halinde kesilmiş)
1 diş dövülmüş sarmısak
1 kutu tonbalığı
1 küçük kutu ançüez fileto (varsa)
2 adet lop yumurta (dörde bölünmüş)
Garnitür için kıyılmış maydanoz
SOSUN MALZEMESİ
2 yemek kaşığı sirke
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tatlı hardal
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 diş dövülmüş sarmısak
TARİF
Domates, fasülye, yeşil biber ve soğanı bir kaseye koyun. Hazırladığınız salata sosunun içine dövülmüş sarmısağı katın, sonra kasedeki malzemenin üzerine dökün. İri parçalar halinde kesilmiş olan marulu veya kıvırcık salatayı bir salata kasesine koyun ve hazırlamış olduğunuz malzemeyi tonbalığıyla birlikte üzerine yerleştirin. Sonra dikkatle karıştırın. Dörde bölünmüş yumurta ile ançüezi salatanın üzerine dizin, kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
SOSUN TARİFİ
Ayrı bir kapta sos malzemelerinin hepsini karıştırarak sosu hazırlayın.
AHTAPOT SALATASI
MALZEMELER
500 gr ahtapot
3 diş sarmısak
1 kahve fincanı beyaz şarap
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 demet maydanoz
5 adet taze soğan
10 adet siyah zeytin
Tuz, karabiber
Kiraz domates
HAZIRLANIŞI
Ahtapotu temizlenmiş ya da dondurulmuş olarak alın.
Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin. Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.Haşlanmış ahtapotu küçük doğrayın. Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin.
Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.