Bugün annemle teyzeme gittiğimizde kendisinden üç yeni tarif öğrendim. Bunlardan ilki mayonezli tavuk salatası.
Annem ve teyzem sohbet sırasında bana dönüp "hala patlıcan mı var sitede, yeter ama!" dedikleri için için birkaç gün siteyi teyzemin tarifleriyle doldurmak farz oldu...
Mayonezli Tavuk Salatası
6-8 kişilik
Malzemeler - 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
- 2 adet havuç
- 1 adet salatalık
- 2-3 dal taze soğan
- 2 adet sivribiber
- 2 diş sarımsak
- 1-2 kaşık yoğurt
- 1 kase mayonez
- yarım demet dereotu
- tuz
- karabiber
- pulbiber
Hazırlanması
- Haşlanmış tavuk göğsünü derisinden ayırarak iyice didikleyin. Tuz ve baharatlarla karıştırın.
- Diğer tarafta bütün sebzeleri yıkayıp ayıklayarak mercimek büyüklüğünde dilimleyin.
- Salatalığın sadece kabuğunu kalınca soyarak kullanın. (Doğrarken zorlanırsanız kısa süreli robottan geçirebilirsiniz ama fazla ezmeyin)
- Hepsini karıştırıp 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalanı tavukla karıştırın. Mayonezle yoğurdu çırpın. Karışımı tavuk ve sebzelerle birleştirip iyice hallolmalarını sağlayın. Bunu bir tabağa yayın.
- Üzerini ayırdığınız sebze karışımı ile süsleyin.
Çerkez peynirli Salata
Çerkez peynirli Salata
Arkadaşlarım geldiğinde yaptığım bu salata için de yine aynı cafenin farklı bir peynirle yaptığı salatadan esinlendim.
Malzemeler: - yarım göbek marul, doğranmış
- 1 paket akdeniz salata yeşilliği
- yarım demet roka yaprağı
- bir adet dolmalık kırmızı biber, doğranmış
- bir adet dolmalık sarı biber, doğranmış
- 3 adet taze mantar, doğranmış
- 2 adet salatalık, halka halka kesilmiş
- çerkez peyniri, küp küp kesilmiş
- tuz
- zeytinyağı
Hazırlanması:
- Tüm malzemeleri karıştırıp tuz ve zeytinyağı ilavesi ile servis yapın
Mısır usulü dereotlu ve naneli beyaz peynir salatası
Mısır usulü dereotlu ve naneli beyaz peynir salatası:
Bu tarifi BBC Good Food dergisinin temmuz 2004 sayısında yer verdiği basit salatalar konusunda bulmuştum. But tarif özellikle pita ekmeği ile sabah kahvaltılarında çok güzel oluyor.
Malzemeler: - 200gr beyaz peynir
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- yarım limonun suyu
- 1 orta boy salatalık, doğranmış
- 1 küçük kırmızı soğan, doğranmış (arzuya göre)
- 2 yemek kaşığı taze nane, doğranmış
- 2 yemek kaşığı maydanoz, doğranmış
- 2 yemek kaşığı dereotu, doğranmış
Hazırlanması:
- Beyaz peyniri bir kaba ufalayın. Zeytinyağı ve limon suyuyla biraz ezip üzerine karabiber serpin. Yavaşça salatalık, soğan ve otlarla karıştırın. (Ben salatalığı kenarına dizerek servis yapmayı tercih ettim.)
Balzamik Tavuklu Şeftali Salatası
Balzamik Tavuklu Şeftali Salatası
Bu da Good Food'un aynı sayısından bir tarif.
Malzemeler: - 2 yemek kaşığı balzamik sirke
- 4 tavuk göğsü fileto
- 2 şeftali
- 100gr körpe ıspanak (ben ıspanak yerine semizotu kullandım)
- 1 avuç fesleğen yaprağı
Hazırlanması:
- Fırını ızgara ayarına getirin ve fırın teline folyo serin. 1 yemek kaşığı sirkeyi 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırın. Etleri bu sosa bulayın. Tek sıra olacak şekilde folyonun üzerine dizip her iki tarafını 10-12 dakika pişirin.
- Şeftalileri dilimleyin. Körpe ıspanakları servis tabağına yayın. Etleri şeftalilerle beraber ıspanak yapraklarının üzerine serpiştirin. Üzerine fesleğenin yarısını serpin. Kalan fesleğini kalan sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırıp salatanın üzerine gezdirin
Yoğurt Soslu Patates Salatası
Yoğurt Soslu Patates Salatası
Malzemeler :
5 patates
2 havuç
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limonun suyu
3 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
3-4 dal taze nane
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Patatesleri kaynar suda haşlayıp süzün. Ilındıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin. Havuçları temizleyip rendeleyin ve patateslere ilave edin. Tuz, limon ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak toplar yapın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurt ve sarımsağı bir kâsede karıştırın. Patates toplarını servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine sosu gezdirin. Kırmızı pulbiber ve taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.