Çilekli ve Çikolatalı Kek
Cumartesi gecesi çilekli kek yapacağım diye tutturunca internetteki çikolatalı ve yoğurtlu kek tariflerini karıştırmaya başladım. Daha önceki yoğurtlu keki evdekiler sevdiği için gene öyle bir tarif bulup kurutulmuş çilek eklemeyi düşünüyordum. Sonunda Hershey's sitesindeki tarifte karar kıldım. Tarifin benim değişikliklerimle geldiği hal:
Malzemeler:
1 + dörtte üç su bardağı un
1 su bardağı toz şeker*
dörtte üç su bardağı kakao (yaklaşık 3 paket)
1 + yarım tatlı kaşığı karbonat
yarım tatlı kaşığı tuz
üçte iki su bardağı tereyağı veya margarin, yumuşamış
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
450gr süzme yoğurt
1 su bardağı minik minik doğranmış kurutulmuş çilek
üzerine meyveli sos (ahududulu ve çilekli)
*Asıl tarifte şeker miktarı 1 + dörtte üç su bardağı ama ben kurutlumuş çilek ekleyeceğim için şeker miktarını azalttım. Tuz miktarı da aslında 1 tatlı kaşığıydı, şekeri azaltınca onu da yarım tatlı kaşığı yaptım.
**Bir bardak 250ml.
Hazırlanması:
Fırını 175C'ye getirin. Derin bir kek kalıbını yağlayın.
Un, şeker, kakao, karbonat ve tuzu derin bir kaseye eleyin.
Yağ ve yumurtaları çırpın, vanilyayı ilave edin. Unlu karışımı ve yoğurdu 3 seferde -aralarda çırparak- yağa ekleyin. (un-yoğurt-un-yoğurt-un). ***
Kurutulmuş çilekleri ilave edip karıştırın. Karışımı kalıba döküp 40-45 dakika -batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar- pişirin.
Çokokremli Dondurma Pastası
Bu tarif Epicurious sitesinde, Southern Living dergisinde ve Bake and Freeze Chocolate Desserts kitabında gördüğüm 3 farklı tarifin birleşimi ile ortaya çıktı. Epicurious'da acıbadem tabanlı dondurma katlı bir pasta yapılıyor, s.living'de acıbadem yerine taban için brownie pişiriliyor, son kitapta ise bunların arasına kaşıkla nutella konuluyordu. İki hafta önce karaorman keki ile yaptığım ay çöreklerinin içi artınca derin dondurucuya koymuştum. Ben pastanın tabanı için bu içi kullandım. Siz isterseniz brownie (en güzel brownie'yi yarım ölçü yapabilirsiniz mesela), normal bir cheesecake tabanı (ufalanmış bir paket burçak bisküvi + 2-3 yemek kaşığı erimiş tereyağı) veya ince bir kat pandispanya (üç katlı pandispanyanın en alt katı) kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
1 ince pasta tabanı/ cheesecake tabanı/ brownie
1lt vanilyalı dondurma
2 çay bardağı damla çikolata
1lt çilekli dondurma
5-10 adet çilek, doğranmış
1lt antep fıstıklı dondurma
1 portakalın kabuğu, rendelenmiş
100gr çokokrem
Hazırlanması:
Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. Kullanacağınız tabanı kalıba bastırarak yayın. Vanilyalı dondurmayı 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Dondurmayı damla çikolata ile karıştırıp tabanın üzerine yayın. Bir çay kaşığı ile üzerine ara ara çokokrem dökün.
Kalıbı dondurucuya kaldırıp çilekli dondurmayı çıkartın. Çilekli dondurmayı biraz bekletip doğradığınız çileklerle karıştırın. Kalıbı dolaptan çıkartıp dondurmayı yayın. Üzerine tekrar çokokrem döküp dolaba kaldırın.
Fıstıklı dondurmayı bekletip sürülebilir kıvama gelince portakal kabukları ile karıştırın. En son bu karışımı kalıba yaın ve dondurucuda en az 4 saat bekletip servis yapın.
Hindistan cevizli, çilekli pudingli kek
Çilekli bir kek yapmak isteyip taze çileği kullanmak istemeyince çilekli pudingi kullanarak bir kek yapmaya karar verdim. Tarif için pudingli kek tarifinin miktarlarıyla biraz oynadım, bir de her bir kekin ortası için allrecipes'te gördüğüm bir kek tarifinden aldığım fikirle hindistan cevizli acıbadem kurabiyesi hazırladım. Dün annem keklerden dayımın ilkokula giden tatlı kızı Betül'e de götürmüş. Annem akşam geldiğinde Betül'ün bu keki çok sevdiğini, bu yüzden önce bu tarifi yazmamı söylüyordu.
Malzemeler:
3 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
1 su bardağından biraz az toz şeker
1 paket çilekli puding (pişirilmemiş)
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
2 su bardağı + dörtte bir su bardağı un
1 paket kabartma tozu (2 tatlı kaşığı)
Karaorman Keki
Kurutulmuş çekirdeksiz vişneyi ben "one nature" markası ile alıyorum. İnternette city farm'ın kurutulmuş vişnesi satılıyor ama onun çekirdeksiz olduğuna dair bir bilgi belirtilmemiş. Kahverengi şeker çikolatalı keklere daha güzel ve yoğun bir tat veriyor. Karbonat da yine kakaonun kullanıldığı keklerde iyi sonuçlar almanızı sağlıyor.
Malzemeler:
250gr tereyağı, oda sıcaklığında
1 + 1/4 su bardağı (300ml) kahverengi şeker
3 yumurta
1,5 su bardağı (375ml) un
3/4 su bardağı (175 ml) kakao
1,5 tatlı kaşığı (7 ml) kabartma tozu
3/4 tatlı kaşığı (4 ml) karbonat
yarım tatlı kaşığı (2 ml) tuz
1 + 1/4 su bardağı (300 ml) süzme yoğurt
1 su bardağı (250 ml) damla çikolata
1 su bardağı (250 ml) kurutulmuş vişne
isterseniz üzerine pudra şekeri
Hazırlanması:
2,5 litrelik derin bir kek kalıbını yağlayın veya 2 adet 12'lik küçük muffin kalıbının içine kağıt yerleştirin.
Tereyağını ve şekeri iyice çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin. Ayrı bir kabın içine unu, kakaoyu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu eleyin. Karışımı bir sefer daha elekten geçirin.
Fırını 160C'ye getirin. Unlu karışımı yağ+şeker karışımına 3 seferde yoğurtla dönüşümlü olarak ekleyin. (un-yoğurt-un-yoğurt-un) Damla çikolataları ve vişneleri ilave edin. Karışımı kaba dökün.
Keki fırına koyup içine batıracağınız kürdan temiz çıkana kadar -büyük kek kalıbı ile yapıyorsanız yaklaşık 1 saat- pişirin. Pişince 10 dakika kalıbın içinde telin üzerinde soğutun. Bıçakla kalıbın kenarlarını gevşetin. Kalıbı ve teli ters çevirerek keki çıkartın.
not: Çikolata eriyeceği için erimiş çikolata gelebilir kürdana, yeterki kek parçaları yapışmasın. İçi fazla pişerse kuru olabilir, bu yüzden büyük kalıpla yapıyorsanız 40 dakikadan sonra, muffin kalıbında yapıyorsanız 25 dakika sonra kontrol etmeye başlayın.
En Güzel Brownie
Kullanılan su bardağı 236ml'liktir.
Malzemeler
1 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin
1,5 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
4 yumurta
1 su bardağı un
2/3 su bardağı kakao
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı dövülmüş ceviz/fındık/antep fıstığı
Hazırlanması:
Fırını 175C'ye getirin. 23-24cmlik kek kalıbını yağlayın.
Yağ, şeker ve vanilyayı çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip iyice karıştırın. Un, kakao, kabartma tozu ve tuzu ayrı bir yerde karıştırın. Yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edip karışımın özleşmesini sağlayın. Fındıkları ilave edip karışımı kalıba dökün.
Fırında 20-25 dakika pişirin. (ben 25 dakikadan sonra 150C'ye alıp çok az bir süre daha -kürdan temiz çıkana kadar- pişirdim.) Kalıptan çıkarmadan telin üzerinde tamamen soğutun. Soğuyunca servis tabağına alın. Dilerseniz çilek ve antep fıstığı ile süsleyip dondurma eşliğinde servis yapın.
Çikolatalı, Karamelli ve Cevizli Kek:
Tarif The Australian Women's Weekly Chocolate Cakes kitabına ait.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
2 yemek kaşığı dövülmüş antep fıstığı
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
125 gr tereyağı, küçük küçük kesilmiş
1 su bardağı (220gr) kahverengi şeker
3 yumurta
1 su bardağı (150gr) kekun*
1/4 su bardağı (35gr) un
1/4 tatlı kaşığı karbonat
1/3 su bardağı (35gr) kakao
100gr bitter çikolata, eritilmiş
3/4 su bardağı (180ml) süt
karamel malzemeleri:
40gr tereyağı
1/4 su bardağı (55gr) kahverengi şeker
2 yemek kaşığı krema
*ben normal un + 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu kullandım.
Hazırlanması:
Karamel için gereken tüm malzemeleri küçük bir tavaya alıp düşük ısıda şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başlayınca tavayı ocaktan alın.
20cmlik kek kalıbını yağlayıp tabanına yağlı kağıt serin. Sıcak karameli yağlı kağıdın üzerine yayın. Dövülmüş fındıkları, antep fıstığını ve cevizleri karamelin üstüne serpip kek kalıbınızı buzdolabına kaldırın.
Bu arada kek karışımını hazırlayın. Tereyağı ve şekeri çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip, her eklemeden sonra iyice karıştırarak çırpmaya devam edin.
Fırını 150C'ye getirin. Unu, karbonatı ve kakaoyu eleyin. Düşük hızda karıştırıp özleşmelerini sağlayın. Çikolata ve sütü de ilave edin. Kek kalıbınızı dolaptan çıkarın. Karışımı cevizli karamelin üzerine dökün.
Kekinizi ısınmış fırında yaklaşık 1 saat -batırdığınız bıçak temiz çıkana kadar- pişirin. Pişince 15 dakika bekletip kalıptan çıkarın ve fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın.
Yoğurtlu ve Çikolatalı Kek:
Malzemeleri önce tarifin aslındaki amerikan su bardağı (cup) ölçüsü ile yazıyıorum, notlar bölümünde benim su bardağı ile kullandığım ölçüleri bulabilirsiniz. Bir de baştan katı yağ miktarı konusunda uyarmayı görev biliyorum. Dilerseniz margarin yerine tereyağı kullanabilirsiniz, o zaman tuzu eklemeden de yapabilirsiniz ya da keki arkadaşlarınıza, akrabalarınıza dağıtarak vicdan azabından kurtulabilirsiniz. Önemli bir detay, bu kek için en derin kelepçesiz kek kalıbınızı kullanın. Normal bir kalıp bunun için küçük kalabilir. Benim kalıbımı buradan görebilirsiniz.
Malzemeler:
Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı
2 + 1/4 su bardağı un
1 su bardağı kakao
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
3/4 tatlı kaşığı karbonat
1/4 tatlı kaşığı tuz
16 yemek kaşığı margarin
1 + 1/2 su bardağı toz şeker
4 yumurta, hafif çırpılmış
1 tatlı kaşığı vanilya
1 + 1/2 su bardağı süzme yoğurt
180gr bitter çikolata, benmari usulü eritilip soğutulmuş
notlar:
benim bizdeki su bardağı ile kullandığım ölçüler: 2 sb. un, 1 sb.'dan biraz az kakao, 1 paket yağ, 1sb. toz şeker, 1+1/4 sb. yoğurt, 160gr çikolata
Asıl tarifte kullanılan ekşi krema (sour cream) yerine ben süzme yoğurt kullandım. 1 bardak ekşi krema yerine evdeki malzemelerle kullanabileceğiniz alternatifler:
1 bardak lor peyniri + 2 veya 3 yemek kaşığı süt + 2 yemek kaşığı limon suyu
yarım bardak lor peyniri + yarım bardak yoğurt
7/8 (sekizde yedi) bardak yoğurt + 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Hazırlanması:
Çikolatayı benmari usulü eritin. (Yarısına kadar su dolu bir tavayı ocağa koyun, onun üzerine de daha küçük bir tava içindeki çikolataları yerleştirin. Çikolata kaynayan suyun ısısı ile erisin.)
Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. (ben sadece yağlıyorum.) Yağlı bir kağıt üzerine unu, kakaoyu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu eleyin. Hepsi özleşene kadar bu işleme devam edin. (yaklaşık üç sefer)
Mikserle yağı 30-45 saniye (krema kıvamına gelene kadar) çırpın. Hızı düşürüp çırpmaya devam ederek azar azar şekeri ilave edin. Hızı arttırıp (arada kenarlara yapışan karışımı spatulayla ittirerek) 3-5 dakika daha çırpın.
Yumurtaları teker teker ilave edin. Her ilaveden sonra özleşene kadar 1-2 dakika iyice çırpın. Arada spatulayla kenarları temizlemeye devam edin. Yumurtaların ardından vanilyayı ekleyin.
Fırını 150C'ye getirin. Mikserin hızını azaltın. Unlu karışımı yoğurtla dönüşümlü olarak 3 seferde ekleyin. (un-yoğurt-un-yoğurt-un) Hafifçe karıştırıp unlu yer kalmamasını sağlayın. Ilınan çikolatayı karışıma yavaşça ilave edin. Karışımı yağlanmış kalıba dökün. Spatula ile kenarların ortadan 2cm daha yüksek olmasını sağlayın. Isınmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp servis yapın. (ben 1 gece kalıpta bekletip ertesi sabah çıkarıyorum.)
Vişneli ve Çikolatalı Dilimler
Su bardağı ölçüleri Amerikan cup ölçüsünde veriliyor, ben ekmek makinamın bardağı ile ölçerek yaptım. Margarin yerine teremyağ, damla çikolata yerine önceki denemelerimden kalan choco crossies'leri kullandım, ikinci adımdaki şeker ekleme kısmını da atladım. Siz de tereyağı kullanacaksanız malzemelerdeki tuzu çıkartabilirsiniz.
Malzemeler
1 + 1/4 su bardağı kurutulmuş vişne
300gr margarin (2 yemek kaşığı haricindeki kısmı küplere bölünmüş)
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kakao
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 su bardağı kahverengi şeker
1 su bardağı hindistan cevizi
2 su bardağı + 7,5 tatlı kaşığı un
1 yumurta
1/2 su bardağı damla çikolata
Hazırlanması:
Fırını 160C (325F)'ye getirin. 23cm (9")lik kare kek kalıbına kenarlardan sarkacak şekilde yağlı kağıt yerleştirin. Vişneleri, 2 yemek kaşığı yağı, 1/4 su bardağı toz şekeri, ve 2/3 su bardağı suyu bir tavaya alıp orta hararetli ısıda, arada karıştırarak, karışım suyu tamamen çekene kadar -~10 dak- pişirin.
Ocaktan alıp 1/4 su bardağı toz şeker ekleyin ve soğumaya bırakın. Arada karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın.
Kakaoyu, tuzu, kahverengi şekeri, hindistan cevizini ve 2 su bardağı unu bir kabın içinde karıştırın. Küplere böldüğünüz yağı parmaklarınızla veya hamur karıştırıcı ile karışıma yedirin. Karışımdan 3 su bardağı kadarını kek kalıbının tabanına bastırarak yayın. Fırında 20 dakika pişirin.
Yumurtayı ve kalan 1/2 su bardağı toz şekeri orta hızdaki mikser ile 4 dakika çırpın. Vişneli karışımı ve kalan 7,5 tatlı kaşığı unu ekleyip karıştırın. Çikolatayı ilave edin. Karışımı kek kalıbınıza yayın. Üzerine 3. adımdan kalan kakaolu karışımı yayın.
Fırında yaklaşık 50 dakika (ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar) pişirin. Tamamen soğumasını bekleyip dilimleyin.
Çikolatalı ve Cevizli Kek
Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı yoğurt
200gr tereyağı
10-15 adet madlen sütlü çikolata
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu (~1 tatlı kaşığı)
1 su bardağı irice dövülmüş ceviz
Hazırlanması:
Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Çikolatalardan üç-dört tanesini sonradan eklemek üzere ayırıp kalanı tereyağı ile birlikte eritin.
Yoğurdu ekleyip çırmaya devam edin. Çikolatalı tereyağını da ekleyip çırptıktan sonra unu ve kabartma tozunu kaba eleyin (henüz karıştırmayacaksınız).
Ayırdığınız çikolataları minik parçalara kırın. Cevizle beraber un+kabartma tozunun üzerine serpin. Tüm malzemeyi tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırın.
Karışımı yağlanmış kek kalıbına boşaltıp 175C'de yaklaşık 40 dakika pişirin. (ben soğuduktan sonra keki ters çevirip üzerine pudra şekeri serptim.)
Yeşil çaylı kek
Malzemeler:
1,5 su bardağı un
3/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
bir tutam tuz
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı tam yağlı yoğurt
1 tatlı kaşığı vanilya
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı (ya da sıvıyağ)*
1 veya 2 yemek kaşığı toz matcha çayı
1 tatlı kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı çiğ krema (arzuya göre)
Hazırlanması:
Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba eleyin.
Ayrı bir kabın içinde yumurta ve şekeri çırpın. Elediğiniz kuru malzemeleri ekleyip hafifçe karıştırın. Vanilya ve yoğurt ilave edip karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş erimiş tereyağını ekleyin ve hepsi özleşene kadar karıştırın.
Ayrı bir yerde yeşil çayı 1 tatlı kaşığı ılık su ile karıştırın. (tadarsanız çok sert bir çay tadı almalısınız, yeterince acı gelmezse biraz daha çay ekleyebilirsiniz.) Krema kullanacaksanız bu aşamada yeşil çaya ekleyin. Kek karışımının 1/3 veya 1/4'lük kısmını yeşil çaya ekleyip karıştırın.
Fırını 190C'ye getirin.
Yeşil çaylı kek hamurunu sade kek hamuruna ilave edip plastik spatula ile 2 kez büyük daireler çizin. (daha fazla karışıtırırsanız alacalı rengi tutturamazsınız, sadece yeşil bir kek elde edersiniz.)
Kek kalıbınızı yağlayın ve karışımı kalıba boşaltın. Isınmış fırında 40 dakika (ya da batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar) pişirin. Eğer folyoya sarıp buzdolabında 1-2 gün bekletirseniz yeşil çayın tadı daha güzel belli oluyor.